Op het strand Wij zijn niet de enige strandgebruikers. We moeten dus rekening houden met elkaar! Op alle stranden zijn, tussen zeilwagens onderling, de regels van de Féderation Internationale de Sand ét Land Yachting (FISLY) van toepassing. Daarnaast houd je rekening met het volgende:
Wandelaars en paarden passeer je zo ruim mogelijk.
Vissers passeer je aan de landkant.
Paarden kunnen erg schrikken als je dicht bij hen langs zeilt, houdt hier dus rekening mee. Wacht even als je ruiters ziet, zij zullen dan naar het zachte strand gaan.
Zeehonden laat je met rust en verstoren doe je ze al helemaal niet.
Ook voor wandelaars is het niet altijd duidelijk waar een zeilwagen naar toe zeilt, maak je bedoelingen dus vroeg kenbaar.
Als het erg druk is op het strand dan ga je niet zeilen.
Zeilen in de nabijheid van strandopgangen is vragen om moeilijkheden.
Als je zeilt moet je altijd een helm op hebben, het hebben van een W.A. verzekering is verplicht.
Tijdens het zeilen dien je je strandzeil licentie bij je te dragen, op verzoek dien je deze te tonen.
Een grote vervuiling op het strand van een van de Waddeneilanden meld je aan de Centrale Meldpost Waddenzee. Telefoon: 0562-443100
Landelijk gaat het slecht met de strandbroeders, vogels die vrijwel uitsluitend op stranden broeden. Denk hierbij aan de Bontbekplevier en de Strandplevier. Deze vogels zijn aangewezen op rustige stranden met schelpenbanken. De stranden van de Waddeneilanden behoren tot de belangrijkste broedgebieden van Nederland voor deze soorten. Deze vogels foerageren aan de waterlijn. Behalve door natuurlijke omstandigheden als hoogwater is verstoring door recreatie de grootste bedreiging voor strandbroeders. Strandzeilers hebben de onopvallende vogels vaak niet of te laat in de gaten waardoor de foeragerende vogels verstoord worden en daarmee het broedsel in gevaar kan komen. Wees dus alert als je foeragerende vogels ziet aan de waterlijn.
Zeil- en wedstrijdregels Hieronder volgen de belangrijkste zeil- en wedstrijdregels (FISLY) en definities die van toepassing zijn op zeilwagens (de regels 9 en 10 zijn alleen van toepassing op zeilwagens die wedstrijdzeilen). Cursief zijn de regels die door de Strandzeilvereniging Terschelling zijn geformuleerd. Voor de volledige versie van de FISLY zeil- en wedstrijdregels verwijzen wij naar de internetsite van FISLY: www.fisly.org
Definities
Vrij blijven: een zeilwagen blijft vrij van een andere zeilwagen wanneer de andere zeilwagen zonder gevaar voor een botsing kan zeilen.
Hindernis: een hindernis is elk voorwerp groot genoeg om een zeilwagen te dwingen tot een aanmerkelijke koersverandering om het voorbij te zeilen. Als hindernissen worden beschouwd: palen, zwinnen, slenken, zacht zand of zeilwagens die worden aangeduwd (FISLY art. G).
Koers: de koers van een zeilwagen is een koers, die hij zou zeilen bij afwezigheid van andere zeilwagens naar wie in het van toepassing zijnde artikel wordt verwezen.
Wedstrijdzeilen: een zeilwagen zeilt wedstrijd, om te bepalen wie de beste zeiler is, vanaf het moment dat het startsein wordt gegeven tot hij of de wedstrijd heeft beëindigd en vrij is van de finishlijn, of dat de wedstrijdleiding het sein voor afbreken van de wedstrijd heeft gegeven (FISLY art. K).
Parcours: Het parcours is het terrein waar een wedstrijd plaatsvindt, en voorzien is van minimaal twee keerpunten, en begrensd wordt door een start- en finishlijn (FISLY art. F). Basis regels
Fair Play: alle regels moeten opgevat worden in de geest van Fair Play (FISLY art. N).
Botsing vermijden: elke zeilwagen moet een botsing met een andere zeilwagen trachten te vermijden.
Niet wedstrijd zeilende zeilwagen: een zeilwagen die niet deelneemt aan een wedstrijd, mag een zeilwagen die wedstrijd zeilt niet hinderen.
Helm: het dragen van een helm is tijdens het zeilen met een zeilwagen verplicht (FISLY art. 6.3.a).
Verzekering: alle strandzeilers moeten door een WA verzekering gedekt zijn. Op verzoek moet de strandzeiler een geldig afschrift kunnen tonen (FISLY art. 6.2 en 6.2.a).
Voorrangsregels
Ontmoeting: wanneer twee zeilwagens elkaar frontaal naderen, moeten beide zover naar rechts uitwijken, dat zij op voldoende afstand van elkaar vrij blijven (FISLY 2.1).
Kruisende koers: a. wanneer twee zeilwagens elkaar kruisen heeft degene die van rechts komt voorrang. De zeilwagen die geen voorrang heeft moet vrij blijven (FISLY art 2.2). b. een zeilwagen die geen voorrang heeft mag een zeilwagen die voorrang heeft niet van koers doen veranderen of doen vertragen (FISLY art 2.2.b).
Inhalen: a. het inhalen begint als de afstand minder dan twee meter bedraagt tussen de uiteinden van de zeilwagen van de inhaler en de ingehaalde (FISLY art. 2.3). b. het inhalen is beëindigd als de afstand meer dan twee meter bedraagt tussen de uiteinden van de inhaler en de ingehaalde (FISLY art. 2.4). c. de inhalende zeilwagen draagt de verantwoordelijkheid voor de manoeuvre (FISLY art. 2.5). d. de ingehaalde zeilwagen moet in rechte lijn zijn koers behouden of vrij blijven. In een bocht moet hij zijn koersverandering op een normale manier uitvoeren (FISLY art. 6.4). e. de ingehaalde zeilwagen heeft het recht om voor een hindernis zijn koers te veranderen (FISLY art. 2.6). f. de inhalende zeilwagen moet uit de koers van de ingehaalde zeilwagen blijven (FISLY art. 2.6). g. De inhalende zeilwagen mag de ingehaalde zeilwagen niet dwingen zijn koers te veranderen om zo een botsing te voorkomen (FISLY art.2.6.a).
Voorrang tijdens de start: tijdens de start en tot het moment dat het veld voldoende verspreid is, wordt een zeilwagen geacht ingehaald te worden door een zeilwagen die links van hem zeilt (FISLY art. 2.10).
Voorrang bij een keerpunt: a. de zeilwagen die het eerst de Oranje Zone binnen komt, wordt beschouwd als ingehaalde zeilwagen door zeilwagens die na hem binnenkomen (FISLY art. 2.8). b. het is verboden een zeilwagen in te halen die eerder de Oranje Zone binnen kwam tussen deze zeilwagen en de Oranje Lijn, uitgezonderd als deze zeilwagen stil staat of wordt aangeduwd. (FISLY art 2.8.a). c. de Oranje Lijn mag niet worden overschreden (FISLY art. 2.8.b).
APV Terschelling
Van 1 april tot 1 augustus (broedseizoen) mag je alleen zeilen tussen de strandpalen 5.200 en 8.000.
Van 1 augustus tot 1 oktober mag je zeilen tussen de strandpalen 4.000 en 8.000 (het strandpaviljoen staat ter hoogte van strandpaal 8.400).
Van 1 september tot 1 oktober mag je 's avonds vanaf 18.00 uur zeilen tussen de strandpalen 4.000 en 28.000 (tot de gele palen rij).
Van 1 november tot 1 april mag je zeilen tussen de strandpalen 4.000 en 28.000 (tot de gele palen rij).
Voor het zeilen op het strand dien je een ontheffing van de gemeente Terschelling te hebben.
Op Terschelling is het verboden te zeilen met kitebuggy's (FISLY klasse 8).
Om op het strand van Terschelling te mogen zeilen heb je een ontheffing nodig. De eenvoudigste manier om die te verkrijgen is lid te worden van de Strandzeilvereniging. Leden van de Strandzeilvereniging zeilen onder de collectieve ontheffing die de vereniging heeft. Leden van de zusterverenigingen kunnen gebruikmaken van de ontheffing van de Strandzeilvereniging, zij moeten dit wel melden aan de Strandzeilvereniging Terschelling. Dit doe je middels het contactformulier van de Strandzeilvereniging Terschelling. Wil je dit niet dan moet je naar het gemeentehuis om een ontheffing te halen. De mogelijkheden zijn dan wel beperkt. Het hele jaar van paal 5.200 en 8.000.
APV IJmuiden Strandzeilvereniging De Noordwester vraagt voor ieder seizoen (oktober t/m maart) een speciale vergunning aan bij de gemeente om gebruik te maken van het grote strand van IJmuiden (zone 2). Deze zone is ongeveer een kilometer lang en biedt voldoende ruimte om een mooie strandzeilbaan op uit te zetten. Voor deze zone geldt dat er een strook van 40 meter tot aan de vloedlijn vrij is voor wandelaars zodat zij niet gehinderd worden door onze activiteiten. Hieronder de kaart en tekst van de Gemeente Velsen.
VERSCHILLENDE ZONES OP HET STRAND: Om het toerisme naar onze gemeente te bevorderen en de stranden van Velsen landelijke bekendheid als activiteitenstrand te geven is een goed beheer van het strand en consequente handhaving noodzakelijk. In 2008 is een pilot gehouden met het instellen van zones om de verschillende activiteiten op het strand te scheiden. Deze pilot is geslaagd en werd bekroond met het uitreiken van de “Blauwe Vlag” vanwege de gerealiseerde veiligheid. Het College heeft daarom besloten om voor alle stranden in Velsen een zonering in te stellen, afwisselend voor activiteiten en voor recreatie, bestemd voor verschillende doelgroepen. Elk van die zones kent eigen regels, met name bedoeld om de veiligheid van bezoekers te waarborgen. De zones worden duidelijk gemarkeerd door middel van borden waarop duidelijk is vermeld wat wel of niet is toegestaan. Het strand van IJmuiden is verdeeld in 4 zones. Zone 1 (activiteitengebied): • Blokarten • Vliegeren • Kitesurfen • Balsporten (geen golf) • Golfsurfen (zie spelregels) • Activiteiten georganiseerd door evenementenburo’s • Wandelen Zone 2 (recreatiegebied): • Strandrecreatie • Zwemmen • Balsporten (geen golf) • Wandelen Zone 3 (activiteitengebied): • Blokarten • Vliegeren • Kitesurfen • Balsporten (geen golf) • Paardrijden (zie spelregels) • Kitebuggyen (zie spelregels) • Golfsurfen (zie spelregels) • Activiteiten georganiseerd door evenementenburo’s • Wandelen Zone 4 (recreatiegebied): • Strandrecreatie • Zwemmen • Balsporten (geen golf) • Paardrijden • Wandelen Spelregels: Voor de zones 1 en 3 geldt dat er een strook van 40 meter tot aan de vloedlijn vrij is voor wandelaars zodat zij niet gehinderd worden door de activiteiten. Paardrijden • Tijdens het hoogseizoen (1 april – 1 oktober) is paardrijden alleen toegestaan tot 9.30 uur ’s morgens en na 18.00 uur ’s avonds. Dit kan vanaf Beach Inn over het activiteitenstrand en over het recreatiestrand richting Bloemendaal en vice versa. Tijdens drukke dagen mag niet langs de vloedlijn worden gereden. • Buiten het hoogseizoen mag de gehele dag op het aangewezen gebied gereden worden, maar tijdens drukke dagen mag niet langs de vloedlijn worden gereden. Honden • Het hele jaar toegestaan. • Vanaf 1 april – 1 oktober niet in zone 1 en 2. Kitebuggyen • Bij het Coraaltje en strandpaviljoen Beach Inn is een genummerd hesje verkrijgbaar dat verplicht is om te dragen tijdens het kitebuggyen. Ook worden hier de regels uitgereikt die je verplicht bent na te leven. • Je moet WA verzekerd zijn. • Er kan niet gebuggyed worden bij grote drukte op het strand. • Je respecteert andere strandgebruikers en brengt ze niet in gevaar. Houdt afstand! • Houdt extra rekening met mogelijke schrikreacties van kinderen en dieren. • Kitebuggyers van rechts hebben voorrang. • Aanwijzingen van toezichthouders en politie moeten direct opgevolgd worden. Golfsurfen • De surfers op de golf heeft voorrang op de surfer die richting zee peddelt. • De eerste surfer op een golf heeft voorrang op degene die later arriveert en/of nog peddelt. • Communiceer! Maak duidelijk kenbaar wat je van plan bent als er meerdere surfers tegelijk op een golf staan. • Het is verboden te snaken: jij peddelt voor de golf en de andere surfer peddelt achter je langs om “jouw” golf af te pakken. • Zwemmers hebben altijd voorrang op surfers. • Aanwijzingen van toezichthouders en politie moeten direct opgevolgd worden.
Kennistest 2021 Veiligheid en zorg voor de omgeving staat bij onze vereniging voorop. Om er zeker van te zijn dat je kennis nog op peil is kun je deze test maken. Heb je een strandzeillicentie, dan gaan we er van uit dat je op de hoogte bent van alle regels en deze kunt toepassen in alle omstandigheden en situaties. Het kost je 10 minuten om de test te doen. Bijna alle antwoorden zijn te vinden op deze site. Maar met het gebruik van gezond kom je ook een heel eind. Voor de antwoorden op de vragen onder 'B. Vragen over voorrang en veiligheid op het strand, en C. Vragen over vlaggen en bijzondere voorrangsregels bij wedstrijden': kijk je op: www.fisly.org.
Deze test bevat 21 meerkeuzevragen. Soms zijn meerdere antwoorden juist. In totaal kun je 35 juiste antwoorden geven. Daarnaast beoordelen wij je zeilvaardigheid op het strand. A. Vragen over het gebruik van de club zeilwagens: 1. Voordat je gaat zeilen controleer je of: a. de windsterkte lager is dan 10 m/s of 36 km/u of windkracht 5 Bft. b. de zeilwagen geen gebreken vertoont c. het strand schoon en aangeveegd is d. de datum, je naam, het nummer van het zeil en de zeilwagen op het formulier in de caravan staat
2. Indien er meer gegadigden zijn dan dat er zeilwagens beschikbaar zijn dan geldt: a. wie het eerst komt, wie het eerst maalt b. samen delen c. dat om de zeilwagen geloot moet worden d. het recht van de sterkste
3. Wie is aansprakelijk voor schades die ontstaan aan de club zeilwagens tijdens het gebruik ervan: a. de gebruiker b. het bestuur c. de vereniging d. de beheerder van het strand
4. Na het zeilen controleer je de zeilwagen en: a. verhelp je eventuele gebreken, en maak je daarvan melding op het formulier in de caravan b. meld je schades aan het bestuur c. maak je de zeilwagen schoon d. laat je een eventuele lekke band repareren, op eigen kosten, bij Cor Bakker in Hoorn
B. Vragen over voorrang en veiligheid op het strand:
5. Noem de belangrijkste voorrangsregels: a. grote zeilwagens gaan voor kleine zeilwagens b. zeilwagens van rechts gaan voor c. bakboord gaat voor stuurboord d. zeilwagens die elkaar tegemoet komen wijken allebei uit naar rechts
6. Noem de rechten en plichten van een zeilwagen die geen voorrang heeft: a. de zeilwagen die geen voorrang heeft moet vrij blijven b. de zeilwagen die ingehaald wordt moet zijn intenties duidelijk maken c. de zeilwagen die ingehaald wordt mag de andere zeilwagen licht aantikken d. de zeilwagen mag de ander niet doen vertragen of van koers laten veranderen
7. Welke regels gelden er bij het inhalen: a. de inhalende zeilwagen moet zwaaien naar de ingehaalde zeilwagen b. de inhalende zeilwagen moet uit de koers van de ingehaalde zeilwagen blijven c. het inhalen is beëindigd als de inhalende zeilwagen 1 meter vrij is van de andere zeilwagen d. de inhalende zeilwagen mag de ingehaalde zeilwagen niet dwingen van koers te veranderen
8. Noem de rechten en plichten van de zeilwagen die ingehaald wordt a. de ingehaalde zeilwagen moet vertragen om de inhaler te laten inhalen b. de ingehaald zeilwagen heeft het recht terug te zwaaien c. de ingehaalde zeilwagen moet zijn koers in rechte lijn behouden d. de ingehaalde zeilwagen heeft het recht om voor een hindernis zijn koers te veranderen
9. Welke voorzorg neem je als je paarden, wandelaars of vissers tegenkomt: a. je maakt ze eens goed aan het schrikken b. je zwaait een paar keer vrolijk naar ze c. je maakt duidelijk wat je intenties zijn d. je passeert hen zo ruim mogelijk en vissers passeer je aan de landzijde
10. Welk attribuut draag je verplicht tijdens het strandzeilen: a. warme handschoenen b. een helm c. een waterdicht pak d. een skibril tegen het opstuivend zand
11. Welke verzekering dien je af te sluiten voordat je gaat strandzeilen: a. een reisverzekering b. een WA verzekering c. een slechtweer verzekering d. een All Risk verzekering
12. Op welke manier voorkom je dat een geparkeerde zeilwagen alleen weg zeilt: a. je legt de zeilwagen op zijn kant b. Je zet de zeilwagen in de wind c. je maakt de schoot los en graaft een kuiltje voor de wielen d. je vraagt aan een toevallig voorbijkomende wandelaar of deze jouw zeilwagen even kan vasthouden
C. Vragen over vlaggen en bijzondere voorrangsregels bij wedstrijden:
13. Wat is de betekenis van de rode vlag: a. verboden te zeilen b. briefing; onmiddellijk verzamelen bij de wedstrijdleiding c. geeft aan dat een wedstrijd beëindigd is d. startvlag bij wedstrijden
14. Wat is de betekenis van de gele vlag: a. stopsignaal voor een individuele zeiler b. briefing: onmiddellijk verzamelen bij de wedstrijdleiding c. verboden te zeilen d. stoppen met zeilen en terug keren naar de startlijn
15. Welke regel is van toepassing bij de oranje lijn: a. je mag de oranje lijn niet inhalen b. het is niet toegestaan om de oranje lijn te doorkruisen c. de oranje lijn moet rechtsom gerond worden d. de oranje lijn geeft het keerpunt aan
16. Welke bijzondere voorrangsregels zijn in de oranje zone van toepassing: a. de eerste zeilwagen die in de oranje zone komt wordt beschouwd als de ingehaalde zeilwagen b. je mag niet inhalen tussen de oranje lijn en de in te halen zeilwagen; buitenom mag wel c. de bochtpaal moet linksom gerond worden d. de snelste zeiler heeft voorrang
17. Wat is de betekenis van de rood-witte vlag: a. geeft aan dat er gevaar is b. geeft aan dat zeilen verboden is c. de vlag geeft aan waar de bochtpaal staat in de oranje zone d. geeft aan dat alle zeilers zich moeten verzamelen bij de wedstrijdleiding
D. Vragen over de Algemene Plaatselijke Verordening en de omgeving waarin je zeilt:
18. Het is broedseizoen. Tussen welke strandpalen mag je zeilen? a. van 1 april tot 1 augustus tussen paal 5.200 en 8.000 b. van 1 augustus tot 1 oktober tussen paal 4.000 en 8.000 c. van 1 september tot 1 oktober tussen paal 4.000 en 28.000 (tot de gele palen rij) na 18.00 uur d. van 1 november tot 1 april tussen paal 4.000 en 28.000 (tot de gele palen rij)
19. Je zeilt ter hoogte van paal 28. Je ziet een gele palen rij. Wat doe je? a. je zeilt niet verder b. je zeilt door, de gele palen rij is alleen voor auto’s c. je zeilt stapvoets verder tot dat je niet verder kunt d. je stopt en je kunt van de omgeving genieten
20. Je ziet zeehonden op het strand. Wat doe je? a. je maakt ze goed aan het schrikken, de zeehonden vluchten het water in en het strand is weer vrij b. je zeilt er eens dicht langs om ze goed te bekijken en belt met de zeehondencrèche in Pieterburen c. je stopt en maakt een foto van dichtbij en zeilt vervolgens verder. d. je stopt en blijft zo ver mogelijk van de zeehonden vandaan om ze niet te verstoren
21. Je constateert een grote vervuiling op het strand. Wat doe je? a. niets, het is niet van jou b. je ruimt het op c. je meldt dit aan de Centrale Meldpost Waddenzee d. je meldt dit aan de Gemeente en Staatsbosbeheer